Soortenmanagementplan (SMP)

Bent u een gemeente, woningcorporatie, projectontwikkelaar? En gaat u bouwen, verbouwen of verduurzamen in de gebouwde omgeving? Dan heeft u te maken met de Omgevingswet Deze wet verbiedt kortgezegd onder andere het vernietigen, doden en verwonden van beschermde dieren- en plantensoorten en het wegnemen van hun verblijfplaatsen.


In de gebouwde omgeving gaat het bij beschermde soorten vooral om vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. In het grootste deel van de woningen leven vaak één of meerdere van deze soorten. Gierzwaluwen verblijven bijvoorbeeld vaak onder dakpannen en vleermuizen bevinden zich vaak in een spouwmuur. Hiermee moet u dus bij een verbouwing of verduurzaming rekening houden. Zodat de aanwezige populaties beschermde soorten in stand gehouden kunnen worden of verbeteren.


Dit doet u door eerst ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van deze soorten. Het ecologisch onderzoek, de maatregelen en de ontheffing kunnen per project uitgevoerd en aangevraagd worden. Maar een gemeente kan ook in één keer voor de gehele gemeente of woonkern een ecologisch onderzoek doen en maatregelen nemen op gebiedsniveau. Dit wordt uitgewerkt in een Soortenmanagementplan (SMP). SNK ecoadvies helpt u graag met het opstellen van dit plan.


Hoe werkt het?


Het Soortenmanagementplan beschrijft de aanwezigheid van beschermde soorten en de maatregelen op gebiedsniveau. Het opstellen van een Soortenmanagementplan duurt zo’n één à twee jaar en het plan dient de gemeente in bij de provincie. Op basis van het Soortenmanagementplan kan de provincie vervolgens aan de gemeente voor tien jaar een gebiedsontheffing verlenen. Dit betekent dat u de komende jaren geen omkijken meer heeft naar natuur voor uw verduurzamingsopgaven. 


Wat is het voordeel van een Soortenmanagementplan?


Om te voorkomen dat bij elke woning waar een verbouwing of verduurzaming plaatsvindt een ecologisch onderzoek moet worden uitgevoerd, kan de gemeente hun inwoners veel kosten besparen om dit onderzoek te laten uitvoeren voor een hele woonkern tegelijkertijd. Hierdoor wordt het voor bewoners eenvoudiger om natuurvriendelijk hun verduurzaming uit te voeren en zal verduurzamingsopgave van de gemeente versnelt kunnen worden uitgevoerd. Een win-win situatie voor zowel de gemeente, bewoner als de natuur.


Bent u voornemens een Soortenmanagement plan op te laten stellen, dan adviseren wij u om SNK ecoadvies in een zo vroeg mogelijk stadium van uw gebiedsaanpak te betrekken. Het opstellen van een Soortenmanagementplan is een intensief traject. Hoe eerder wij betrokken zijn minder u vertraging oploopt met uw verduurzamingsopgaven.


SNK ecoadvies helpt u graag met het opstellen van een Soortenmanagementplan. SNK ecoadvies zal bij een offerteaanvraag altijd een locatiebezoek en fysieke afspraak met u maken om tot een zo goed mogelijke offerte aanbod te kunnen komen.